Προϊόντα

 • Ηλιοστάτες Ptolemeo

Διαξονικοί Ηλιοστάτες

Η PTOLEMEO ΑΕ έχει προχωρήσει στη δημιουργία του πρώτου Ελληνικού σχεδιασμού και κατασκευής διαξονικού ηλιοστάτη Ptolemeo, με στόχο την βέλτιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας σε φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ έχει αναπτυχθεί και μικρή έκδοση ηλιοστάτη για ατομικές εφαρμογές. O Ptolemeo είναι ο πρώτος ηλιοστάτης Ελληνικής κατασκευής στην αγορά, και παρουσιάστηκε ήδη το 2006 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Χαρακτηρίζεται από το καλά μελετημένο μέγεθός του, ώστε να δίνει βέλτιστες λύσεις για τα μεγέθη πάρκων που υλοποιούνται στην Ελλάδα και από το διπλό σύστημα εμβόλων για την ανύψωση που προσδίδει ευρεία βάση στήριξης τεσσάρων σημείων και όχι μόνον τριών σημείων που είναι η εύκολη λύση του ενός μόνο εμβόλου που χρησιμοποιεί ο ανταγωνισμός, ακόμη και για διπλάσιο μέγεθος ηλιοστάτη. Είναι ο μόνος που έχει πιστοποιηθεί κατά TUV από την TUV Hellas, ενώ η μελέτη του ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ας σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις του Ευρωκώδικα είναι πάνω από δύο φορές πιο απαιτητικές για την Ελλάδα από ότι για την Γερμανία ή την Ισπανία.

Μονοαξονικοί Ηλιοστάτες

Με δεδομένη την ανάγκη για ηλιοστάτες χαμηλού ύψους, η Ptolemeo ολοκλήρωσε και εγκαθιστά σε πολλά πάρκα τον νέο ηλιοστάτη ενός άξονα χαμηλού ύψους (μόλις 2,40 μέτρων). Ο ηλιοστάτης αυτός, από την πρώτη εταιρεία που σχεδίασε και κατασκεύασε ηλιοστάτες στην Ελλάδα, είναι μια εξαιρετικά στιβαρή κατασκευή, που χρησιμοποιεί τεχνολογία χωροδικτυώματος, όπως άλλωστε και οι διαξονικοί ηλιοστάτες της Ptolemeo. Η έδραση της κατασκευής στον κεντρικό μύλο μεγάλης διαμέτρου της Ptolemeo (παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται στους μεγάλους διαξονικούς ηλιοστάτες Ptolemeo), προσδίδει σταθερότητα και λειτουργία χωρίς προβλήματα, σε αντίθεση με συστήματα περιφερειακής στήριξης που είναι ευαίσθητα σε κλίσεις ή και υποχωρήσεις του εδάφους ή συστήματα με έδραση σε κεντρικό άξονα διαμέτρου μόλις μερικών δεκάδων εκατοστών που προφανώς δεν μπορεί να παραλάβει ικανοποιητικά τα φορτία από ηλιοστάτες διαμέτρου πολλών μέτρων.

Η λύση για πάρκα χαμηλού ύψους

Η λύση για πάρκα χαμηλού ύψους

 • Σταθερές βάσεις στήριξης SunFormer

  Η εταιρεία ανέπτυξε και ήδη τοποθετεί την νέα βάση σταθερής στήριξης SunFormer, η οποία, όπως και ο ηλιοστάτης Ptolemeo, χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλές αντοχές και λειτουργικότητα. Και οι βάσεις SunFormer έχουν μελετηθεί σε συνεργασία με το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έγινε και  εξονυχιστικός πειραματικός έλεγχος των αντοχών όλων των στοιχείων τους. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησής τους κατά TUV και έχουν εγκατασταθεί σε πολλά πάρκα ανά την Ελλάδα, με ισχύ από 20kW μέχρι και 1,5MW.

  Βάσεις σταθερής στήριξης SunFormer

  Βάσεις σταθερής στήριξης SunFormer

  • Χωροδικτυώματα

  Για τις ανάγκες των εφαρμογών σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, η εταιρεία έχει αναπτύξει ειδικά σχεδιασμένα χωροδικτυώματα δύο επιπέδων, γαλβανισμένα εν θερμώ. Τα χωροδικτυώματα αυτά αναπτύσσονται σε επιφάνειες από δεκάδες μέχρι εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα και μπορούν να εξυπηρετήσουν μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών. Η εταιρεία διαθέτει στην αγορά τα χωροδικτυώματα αυτά, για κάθε εφαρμογή, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

  • Φωτοβολταϊκοί συλλέκτες

  Η PTOLEMEO ΑΕ συνεργάζεται με διάφορους οίκους του εξωτερικού, όπως ALEO (Γερμανίας), Solarwatt (Γερμανίας), Bioenergy (Αμερικής), Magesolar (Γερμανίας) κλπ, για την προμήθεια των Φωτοβολταϊκών συλλεκτών. Επιλέγονται συλλέκτες που ικανοποιούν τις προδιαγραφές που θέτει η εταιρεία για μεγιστοποίηση της αποδόσεως, σε συνδυασμό με τους κατάλληλους αντιστροφείς Γερμανικών οίκων.

  • Μετατροπείς συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο (inverters)

  Η PTOLEMEO ΑΕ, για τις εφαρμογές φωτοβολταϊκών πάρκων, προμηθεύεται μετατροπείς συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο (inverters) από αναγνωρισμένους για την αξιοπιστία και ποιότητά τους διεθνείς οίκους, όπως SMA και REFU.

  inverters

  • Συσσωρευτές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα

  Η PTOLEMEO ΑΕ συνεργάζεται με τους οίκους Sunlight και Exide (Sonnenschein) για την προμήθεια των συσσωρευτών, αναλόγως με την εφαρμογή. Επιλέγει αποκλειστικά τα μοντέλα της πιο προχωρημένης τεχνολογίας των οίκων αυτών.

  • Ανεμογεννήτριες

  Η PTOLEMEO ΑΕ προμηθεύεται τις κατάλληλες ανεμογεννήτριες από τη διεθνή αγορά, αναλόγως με την εφαρμογή.